У Колочаві Москаль частував туристів власноруч приготованою ріплянкою (+ ФОТО)

На Міжгірщині урочисто відкрили знаменитий гастрономічний фестиваль верховинської страви

У високогірному селі Колочава, що на Міжгірщині, на території скансену «Старе село» почався гастрономічний фестиваль «Ріплянка» – відомої страви, зробленої з «ріпи» (так тут називають картоплю) та кукурудзяної крупи. Цього року «Ріплянка», яку заснував народний депутат України 5 і 6 скликань, уродженець Колочави Станіслав Аржевітін, відзначає 10-річний ювілей. За цей час фестиваль став знаменитим далеко за межами Закарпаття, а сама Колочава – унікальне село, яке налічує 10 музеїв – перетворилася на одне з найулюбленіших місць для туристів. Протягом року сюди приїжджає близько 100 тисяч гостей, у тому числі з-за кордону, а в розпал сезону 500 місць у приватних садибах заповнюються вщерть.

Почесним гостем фестивалю став і Геннадій Москаль.

– Як стверджують старожили, ріплянку придумали саме в Колочаві, – наголосив у своїй вітальні промові голова облдержадміністрації. – Для верховинців, які важко працювали в лісі й бідно харчувалися, приготування ріплянки раніше було життєвою необхідністю – поївши її зранку, людина не відчувала голоду до кінця дня. А сьогодні ріплянка «по-колочавськи» – це символ відомого в Україні гастрономічного фестивалю, який разом із «Закарпатською свальбою» стали візитівкою Міжгірщини та Закарпаття.

Цього року в рамках «Ріплянки» проводилася всеукраїнська науково-краєзнавча експедиція на базі Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. На прикладі Музейного комплексу «Старе село Колочава» науковці-краєзнавці вивчають досвід у справі збереження історико-культурної спадщини та роль громад у створенні громадських музеїв. Представники Національної спілки краєзнавців України нагородили Геннадія Москаля своєю відзнакою – орденом Григорія Сковороди за вагомий внесок у розвиток українського краєзнавства.

Після урочистого відкриття почалася неофіційна частина «Ріплянки», яка включала концерт фольклорних колективів, безкоштовну «децу від губернатора» (сто грамів верховинської самогонки) в «Громадській приймальні Геннадія Москаля», майстер-клас із приготування ріплянки та сиру, огляд експозицій музеїв тощо. А найбільший ажіотаж викликало вже традиційне частування гостей фестивалю ріплянкою та сиром, приготованими власноруч Геннадієм Москалем.

Поширити